Äntligen – Matmissionen öppnad igen

  • SumoMe

I slutet av september öppnade Stockholms Stadsmission och Axfood återigen en social supermarket, denna gång i Veddesta köpcentrum, Järfälla kommun i samarbete med ett antal livsmedelsproducenter där vi är en av dem. Matmissionen i Veddesta gör det möjligt för människor som lever i ekonomisk utsatthet att handla mat till reducerat pris. Det är också en plats för arbetsträning och bidrar till att minska matsvinnet.

*** Local Caption *** Matmissionen invigning Foto: Stefan Nilsson

Foto: Stefan Nilsson

Ett halvår har gått sedan Matmissionen i Rågsved brann ned. Sedan dess har man letat efter en ersättningslokal för att möjliggöra en nyöppning av Matmissionen för alla medlemmar som lever i ekonomisk utsatthet. Nu är det Veddestas tur att få en social supermarket.

*** Local Caption *** Matmissionen invigning Foto: Stefan Nilsson

  – Det känns otroligt skönt att få vara igång med verksamheten igen. Vi har upplevt ett otroligt engagemang och stöd från våra partners och medfinansiärer under etableringsprocessen, och vid invigningen var hyllorna välfyllda och kunderna mycket nöjda över både utbud och butiksytorna. Många befintliga medlemmar har tagit sig till butiken trots att den ligger på andra sidan stan, och vi ser också hur tillflödet av nya medlemmar ökar, säger Johan Rindevall, tf verksamhetschef på Stockholms Stadsmission.

Vi förser Matmissionen med produkter från vårt utbud, som av olika anledningar inte kan säljas i andra butiker. Produkter med exempelvis kort utgångsdatum och etikettfel gör det i regel svårare att sälja i andra butiker. Innehållet och smaken är dock densamma. Dessutom ställer anställda från oss upp och bidrar med att volontärarbeta i butiken.

Det är så härligt att Matmissionen har öppnat igen. Det betyder att fler människor får tillgång till mat och många företag som vi reducerar sitt matsvinn. Det är en viktig bricka i vårt vatten- och klimatarbete, säger Rönnaug Vinje hållbarhetsansvarig på Coca-Cola i Sverige.

Matmissionen är öppen för alla men medlemmar får handla livsmedel till 1/3 av vanligt butikspris eller mindre. För medlemskap krävs att man har något av följande: försörjningsstöd, etableringsersättning, aktivitetsersättning, aktivitetsstöd, garantiersättning, garantipension, dagersättning från Migrationsverket eller sjukpenning, sjukersättning, A-kassa, pension eller lön som understiger 8 700 kr/mån efter skatt.HållbarhetsområdenDryckerEnergi & KlimatHållbara förpackningarHälsa och Aktiv livsstilMedarbetareSamhällsengagemangVarsam vattenhantering
Publicerad
0 Kommentarer