Månad: februari 2021

21 feb

Är läsk bra för tänderna?

Att dricka för mycket läsk är för många känt som en bov när det kommer till karies och frätskador, vilket i sin tur kan leda till hål som du behöver gå till tandläkaren för att laga. Läsk i sig är inte farligt. Men efter att du har druckit läsk är det viktigt att du kommer ihåg att borsta tänderna för att förebygga karies och hål.

Vad är en läsk?

För att ta reda på hur läsken blev en stor och vanlig källa till karies behöver du veta vad läsk är för något. Läsk är en förkortning av ordet läskedryck. Läsk smakar oftast sött och är kolsyrad. Förut kunde man också använda orden limonad eller lemonad för att beskriva ordet läsk. Men idag kopplar vi ordet lemonad till en dryck som smakar surt och inte har någon kolsyra. Läskedrycker kan komma i flaskor eller burkar av aluminium, plast eller i glas och tillverkas på fabriker av olika läskedryckstillverkare. Några exempel på populära läskedrycker är Coca-Cola, Fanta, Trocadero, Pommac, Sprite och Pepsi.

Förhöjd konsumtion av läsk

Som vi nämnde tidigare är läsken i sig inte farlig. Det är när du dricker mycket av den och inte tar hand om din munhälsa du kan få hål i tänderna. I Sverige dricker vi ungefär 94 liter läsk om året, vilket är tre gånger så mycket läsk i jämförelse med för 25 år sedan. Man har kunnat se sambandet med den förhöjda konsumtionen av läsk och mer karies och hål i tänderna eftersom den innehåller citronsyror och socker. Dessutom har läsken blivit mer tillgänglig i och med att de finns i olika automater på skolor och andra allmänna platser.

Drick läsk ansvarsfullt

Det bästa du kan göra för dina tänder är att sluta konsumera söta och sura saker. Men det är det väldigt få som gör och självklart ska du fortsätta dricka läsk om du mår bra av det. Men försök att begränsa ditt drickande av läsk till exempel på helgerna eller vid högtider.

Om du ska dricka läsk och vill undvika hål kan du använda dig av ett sugrör när du dricker. Sugröret gör att det du dricker inte kommer i lika mycket kontakt med dina tänder i jämförelse med om du dricker utan sugrör. Använd gärna sugrör av papp eller material i metall som går att diska eftersom det är mer miljövänligt än de som finns i plast.

Ta hand om dina tänder

Slutligen vill vi komma med några konkreta tips på hur du kan ta hand om dina tänder. Att borsta tänderna minst två gånger om dagen är bra. Men det finns fler sätt att ta hand om dina tänder och din munhälsa på och här kommer några exempel:

Tandtråd

Tandtråd används för att rensa utrymmet mellan dina tänder, vilket minskar risken för karies och är bra för att stimulera tandköttet.

Tandsticka

Om något har fastnat mellan dina tänder är det bra om du åtgärdar det på en gång och använder en tandsticka och petar bort det som fastnar eftersom det annars ligger och fräter på tänderna.

Munskölj

Munskölj med mycket fluor i sig är särskilt effektivt mot karies. Dessutom är många munsköljprodukter bakteriedödande och du får garanterat en fräsch andedräkt.

shopress