Friterad kyckling med läsk och ströbröd

6 jun

Friterad kyckling med läsk och ströbröd

Marinerad kyckling är något som fungerar vid i princip alla tillfällen. Det är gott och enkelt att grilla på sommaren och friterat ger det lite extra lyx och värme under vinterhalvåret. Alla typer av marinader försöker hitta en balans mellan sötma, sälta och syra, men det är den personligen touchen och kryddningen som gör det till något extraordinärt.

Läsk är perfekt för marinad, både för fritösen och stekpannan. Med din favoritläsk till hands behöver du inte ösa på med socker eller honung. Du får istället en helt unik sötma som kan kombineras med massor av andra ingredienser. I kombination med Wasa ströbröd får du därutöver en fantastisk krispighet.

Krispigt ströbröd för panering

För kyckling rekommenderar vi som sagt Wasa ströbröd vid paneringen. Wasa ströbröd är gjort av färskt och krispigt knäckebröd som lämpar sig perfekt för panering. Det har också hög proteinhalt i jämförelse med många andra ströbrödsvarianter. Full ingredienslista för Wasa knäckebröd är:

  • Vetemjöl
  • Fullkornsrågmjöl
  • Rågmjöl
  • Socker
  • Vallmofrö
  • Salt
  • Rapsolja
  • Mältat korn
  • Jäst
  • Mjölk

Det är ett klassiskt recept som varit del av de svenska hushållen under lång tid. Det lämpar sig perfekt för panering av kyckling, men också annat som till exempel fisk eller schnitzel. Ett vanligt trick i världens kanske starkaste friterad-kyckling-länder USA, är att också krossa lite cornflakes och röra i tillsammans med ströbrödet.

Läskens funktion i maten

När det kommer till vilken läsk som passar bäst till friterad kyckling, är det så klart främst en smaksak. Men generellt brukar någon citron-lime-läsk som Sprite, 7Up eller Mountain Dew fungera bra. Det beror dels på att denna typ av läsk både ger sötma och syra, dels för att sådan läsk sällan innehåller färgämnen, eller åtminstone en mindre mängd än mörkare och färggladare läsksorter.

Sockret i läsken gör köttet sötare och syran bidrar till mer mört kött. Mer färgade läsksorter som Coca cola kan fungera om man är ute efter en mörkare färg på köttet, typ som sojasås eller Colorit. Eller varför inte påskmust eller julmust om säsongen råkar stämma. Håll det enkelt och välj det du tror är godast.

Glöm inte av tillvägagångssättet

Mört, smakrikt och krispigt är alltså målet vid friterad och panerad kyckling. Men som det mesta annat goda i livet är det lättare sagt än gjort. Ströbröd och läsk är en bra start men utan övriga ingredienser blir resultatet antagligen rätt kasst.

Ett enkelt sätt att panera kyckling för fritösen är att först marinera kycklingen i din läsk och andra kryddor. Blanda sedan ägg och filmjölk för att doppa i senare. Det är en väl beprövad kombination som får kryddor och ströbröd att fästa bättre. Äggen och filmjölken kan du också krydda med vad du tror kan passa bra. Det kan vara chilipulver, pressad vitlök, paprikapulver, rosmarin, citron och egentligen vad som helst som du tycker om.

Sedan doppar du helt enkelt kycklingbitar i denna filmjölks- och äggröra så att de täcks på alla sidor. Efter det lägger du över kycklingen i ströbrödet (med eller utan cornflakes). Om du vill kan du dubbelpanera för extra krispighet. Då kör du samma process två gånger bara. När det är klart kan du äta dem som de är, eller i en burgare, eller varför inte med en god dipsås.

shopress