Läsk och alkohol

20 apr

Läsk och alkohol

Att blanda läsk med alkohol är ett sätt att få alkoholen att smaka bättre, eller att helt enkelt skapa lite feststämning. Olika typer av läsk går olika bra med olika typer av alkohol och det finns flera sätt att blanda på. Traditionellt brukar man göra skillnad på en “grogg” och en “cocktail” där antalet ingredienser brukar vara det som gör att en drink placeras i endera kategorin. Denna definition kan dock vara flytande, vilket vi snart kommer få se. Tänk på att läsk även i den här formen kan skada tänderna, särskilt om du dricker lite för mycket och missar att borsta tänderna ordentligt. Gå regelbundet till din tandläkare på Södermalm och se till att hålla koll så du inte får hål.

Grogg

Ursprunget till namnet grogg sägs vara en brittisk amiral som lät blanda ut sjömännens rom med vatten för att de inte skulle bli så fulla till sjöss. Amiralen kallades “Old grog” av sin besättning och den urvattnade drycken fick därför hans namn. Sanningshalten i detta är omtvistad, men klart är att en äkta grogg består av max två ingredienser, plus is. Det vanliga är att man blandar med antingen läsk eller juice, men även vatten kan godkännas för att det ska räknas som en grogg. Det finns flera olika drinkar som formellt sett borde räknas in i groggkategorin men ändå inte riktigt gör det. Några såna exempel är gin & tonic, screwdriver (vodka och apelsinjuice) samt rom & cola.

Cocktail

En cocktail består av minst tre ingredienser. Ofta fler. De flesta cocktails använder annat än läsk som sötningsmedel, ofta sockerlag. Men för den som vill blanda en cocktail med läsk finns flera ingredienser. Fruktsoda eller Sprite är de vanligaste varianterna. Cocktails har ofta en mer “vuxen” smak än en grogg där läsken brukar ta över. Det gör att de lite lättare läskerna med mycket citrus i sig ofta är de som är mest populära. Det finns dock gott om alternativ även för den som gillar cola, där Long Island Ice Tea kanske är den mest kända.

Long drink/Short drink

Den som mest läser amerikanska drinkböcker kan ha stött på dessa begrepp. Det är lätt att förväxla dem med grogg/cocktail men det är inte fullt så enkelt. Här är det dels dryckesmängd och dels alkoholstyrka som styr. En long drink serveras i ett högt glas, ett så kallat higball-glas, och innehåller förhållandevis mycket av de icke-alkoholaktiga ingredienserna. En short drink serveras i ett lågt glas och innehåller en större mängd alkohol vilket gör den mer potent. En whisky med sodavatten är till exempel en short drink, men också en grogg.

OBS: verkar vara strul med Freeimages. Jag kan inte ladda ner. La in några dummybilder för att kunna skicka. Dra tillbaka den till mig så löser jag det ASAP:

shopress