Mineralvattnet och dess historia

Glas med mineralvatten 14 jun

Mineralvattnet och dess historia

När man pratar om mineralvattnets historia måste man gå tillbaka några hundra år i tiden. I början av 1700-talet blev det mycket populärt att dricka mineralvatten för att det ansågs hälsosamt och helande. Sveriges överklass vallfärdade till orter som Medevi, Sätra och Ramlösa. Man drack så mycket som sex till sju liter mineralvatten per dag och mådde prima av det. År 1707 invigde provinsialläkaren Johan Jacob Döbelius Ramlösa Brunn som omedelbart blev en succé. Idag vet vi att mineralvatten kanske inte har några helande egenskaper men gott och läskande är det fortfarande. Ett naturligt mineralvatten måste komma från en underjordisk källa och ha rätt kemisk sammansättning.

Mineralvatten med lime

Det enda man får lov att tillsätta ett mineralvatten och fortfarande kalla det naturligt är kolsyra. Kolsyrat mineralvatten är det de flesta dricker idag men numera finns en uppsjö av smaksatta varianter. När man tillsätter olika smaktillsatser har man fortfarande samma fina mineralvatten men det får inte längre kallas naturligt mineralvatten. Det första smaksatta mineralvattnet kom på 1980-talet och hade smak av citron. Än idag är mineralvatten med citronsmak den störst säljande och självklara favoriten hos de flesta mineralvattenälskare. Många föredrar dock det naturliga mineralvattnet med en skiva färsk citron i. Mineralvatten är också en utmärkt måltidsdryck och passar till alla sorters mat. Beställer man maten från matkassedirekt.se får man alla fina råvaror levererade direkt hem till dörren och smidigare än så kan det knappast bli.

I dagens miljömedvetna samhälle är det många som inte tycker det är bra med vatten på flaska. Vi har alla tillgång till färskt vatten hemma i kranen, så varför betala för att få vatten på flaska? Många anser att buteljerat vatten är en riktig miljöbov och har en negativ inverkan på vårt klimat. Till viss del är detta sant men den gemensamma slutsatsen världens forskare har dragit är att vi kan fortsätta dricka vatten på flaska med gott samvete. Den inverkan buteljerat vatten har på miljön är så försvinnande liten att man kan bortse från den.

Flaska med vatten på bord

Förutom att mineralvatten är en alldeles perfekt törstsläckare kan det även användas till annat. Man kan till exempel ta bort fläckar från rödvin genom att dutta på mineralvatten och låta det dra en stund innan man tvättar som vanligt. Mineralvatten är också en vanlig ingrediens i frasvåfflor som gör våfflorna ännu godare och frasigare. Tillsätt bara några deciliter mineralvatten i din våffelsmet så blir våfflorna ännu smaskigare. Serveras så klart med god sylt och vispad grädde.

By

shopress