Allt fler väljer sockerfri läsk

5 Dec

Allt fler väljer sockerfri läsk

Idag går det att köpa läsk precis överallt. Varje matbutik har en stor dryckesavdelning och i den minsta kiosk finns åtminstone en kyl som är fullpackad av burkar och flaskor. Det är därmed lätt att tro att läskkonsumtionen går uppåt men så verkar inte vara fallet. Statistik från de senaste åren visar nämligen att konsumtionen av läskedrycker är på nedgång.

År 2015 hade medelsvenssons läskedrickande gått ned med 15% jämfört med 2003, enligt branschorganisationen Sveriges Bryggerier. Statistiken är baserad på antalet läskedrycker som säljs i Sverige och den kan självfallet inte avgöra om läsken faktiskt dricks upp eller om den hälls ut i avloppet.

Ovan nämnda statistik visade även att köparna av läskedrycker allt oftare väljer att köpa läsk som är sötad med sötningsmedel istället för socker. Det anses vara en positiv trend då socker inte är något hälsosamt livsmedel men frågan är om sötningsmedel är så mycket bättre? Visserligen ger sötningsmedel inga kalorier men de tycks ändå kunna påverka kroppen på olika sätt, bland annat debatteras det om huruvida aspartam är en hälsorisk eller inte.

shopress