Det här innehåller en burk läsk

21 aug

Det här innehåller en burk läsk

Det ska mycket till för att skapa en god läskedryck. Den ska innehålla vatten, ämnen som ger smak, ämnen som ökar hållbarheten, ämnen som sötar och gärna kolsyra.

Vatten

Läsk består mestadels av vatten då ungefär 90% av ingredienserna i en läskedryck är vätska. Vattnets kvalitet är mycket viktig eftersom orent vatten påverkar smak liksom hållbarhet hos drycken och därför används enbart rent vatten och så smaklöst vatten som möjligt.

Sötning

Sötningsmedlet är jätteviktigt för att få fram en välsmakande dryck. Få läskedrycker skulle vara drickbara om de inte sötades. Med sötningsmedel avses antingen vanligt socker eller något annat ämne som ger en söt smak. I lightdrycker är till exempel aspartam vanligt och i läskedrycker från USA används ofta isoglukos.

Aromämnen

Det är aromämnena som ger drycken dess goda smak och dessa delas in i tre grupper; naturliga aromämnen, naturidentiska aromämnen och artificiella aromämnen. Det är vanligast att använda de naturliga som oftast kommer från frukter och bär. Ett billigare alternativ till naturliga aromämnen är de naturidentiska aromämnena vilka smakar som de naturliga men kommer från andra råvaror. Artificiella aromämnen påminner om de naturliga men är inte identiska.

Kolsyra

Många läskedrycker innehåller kolsyra som består av koldioxid. Användning av kolsyra är ett effektivt sätt att bevara hållbarheten på läsken då det är bakteriedödande och därtill gör kolsyrabubblorna så att aromen sprids bättre och drycken upplevs som kallare.

Färgämnen

Det är vanligt att tillsätta färgämnen till läsk för att den ska se mer lockande och aptitlig ut. Exempelvis ger betakaroten från morötter en härligt gul färg och sockerkulör ger en kolabrun färg.

Övriga ämnen

Slutligen tillsätts konserverande ämnen såsom kaliumbensoat och natriumbensoat liksom antioxidanter som C-vitamin för att öka hållbarheten. Därtill kan det förekomma ämnen som ser till så att drycken förblir jämntjock och inte klumpar ihop sig.

shopress