Kan läsk vara nyttigt?

31 jan

Kan läsk vara nyttigt?

I matbutikens hyllor finns det flera olika typer av läskedrycker. De finns i alla färger och smaker, inte sällan med etiketter som lockar yngre och barn att vilja dricka läsken. De allra flesta har antagligen hört att läsk inte är nyttigt och att det skapar hål i tänderna, men kan läsk egentligen vara nyttigt? Finns det tillfällen när läsk rent av kan vara bra att dricka?

När är läsk bra?

Läsk finns i flera olika varianter och en del läskedrycker fungerar uppiggande och det finns flera tillfällen då sådan läsk kan vara bra. Att till exempel skriva ett svårt högskoleprov tar på krafterna och många sover inte speciellt bra natten innan provet. Att vara alert när man ska skriva är viktigt och då kan en läsk som piggar upp och som ger lite högre blodsocker vara ett bra alternativ. Det går snabbt att dricka läsken och den prasslar eller stör inte heller de andra. Läsk kan också vara bra om man för en kort stund behöver öka sin koncentration. Om man kör bil och känner sig lite trött men det bara är någon minuts körning kvar kan lite läsk vara det som piggar upp tillräckligt.

Göra egen, nyttigare läsk

Läsk som köps i en affär innehåller ofta en hel del ämnen som inte är särskilt hälsosamma. Det är färgämnen, aromer med mera som sällan är helt naturliga. Då kan man välja att göra sin egen läsk. Det finns maskiner som kan användas för att kolsyra kranvatten och till det kan man sedan tillsätta olika smaker, bär eller fruktjuice. Det blir ett lite nyttigare alternativ då man på egen hand kan välja precis vad som ska finnas i läsken och vad den ska smaka.

Välja socker eller sötningsmedel?

Det finns läsk om innehåller socker, och så finns det sådan som istället innehåller sötningsmedel. Det har länge diskuterats om sötningsmedel innehåller ämnen som kan ge cancer eller andra sjukdomar. Det har dock inte kunnat bevisas och i Sverige tillåter Livsmedelsverket att läsk med sötningsmedel säljs. Man kan dock inte bortse från att sötningsmedel är ett alternativ som innehåller mindre kilokalorier än vad socker gör.

Bör barn dricka läsk?

Om barn bör dricka läsk eller inte beror på flera faktorer. Barn kommer någon gång i sitt liv att stöta på läsk, antingen hemma, i skolan eller hos kompisar. Istället för att helt förbjuda barnet att dricka läsk kan det vara klokt att begränsa intaget. Kanske räcker det om barnet dricker något glas läsk på helgen och sedan väljer mjölk, vatten eller juice under de andra veckodagarna. Om man helt förbjuder barnet att dricka läsk är risken stor att barnet kommer att dricka stora mängder när möjligheten väl finns eller i smyg.

shopress