Läsk – en svensk uppfinning

22 okt

Läsk – en svensk uppfinning

Det är den svenske kemisten Jöns Jacob Berzelius som sägs vara läskedryckens stamfader. Mineralvatten med sötning fanns sedan tidigare och det gjorde även kolsyrade vatten men att komponera drycker som både smakade gott och innehöll koldioxid anses Berzelius ha varit först med att göra.

Redan under 1600-talet framställdes drycker som baserades på mineralvatten, sötning och citronjuice. Under 1700-talet tog den konstgjorda kolsyreproduktionen fart även om det hade druckits naturligt mineralvatten under lång tid och det var i slutet av detta århundrade som Berzelius började med sina experiment, där han blandade kolsyrat mineralvatten med olika smaksättare såsom vin, saft, kryddor och liknande.

Det var dock inte Berzelius som var först med att sälja kolsyrad läsk utan detta steg stod apoteken för. I Sverige tros det har varit apotekaren Fredrik Kjernander som sålde den första läsken i sin butik i Stockholm år 1835. Närmare fyrtio år senare var det dags att förbättra kvaliteten på dryckerna och med detta som huvudsyfte startade företaget Apotekarnes, vars produkter såldes dels på apotek och dels i vissa kiosker.

Att sälja läsk på det sätt som görs idag, i flaskor med etiketter, var Nordstjernans mineralvattenfabrik först med, då de år 1905 lanserade drycken Citron-Brus.

shopress