Läsk kan ge tandskador

17 jul

Läsk kan ge tandskador

Läsk är en god dryck där var och en har sin alldeles egen favorit. En del gillar cola, andra vill ha apelsin och en tredje grupp vill ha mer neutrala smaker såsom klassisk sockerdricka. Då och då kommer larm om att läsk skulle vara farligt och dessa larm är inte helt ogrundade. Det är bland annat bevisat att läsk ger frätskador på tänderna och det är något att se upp med. Det här behöver inte betyda att man måste avstå från sin läskedryck men det kan vara klokt att dricka med måtta och att dricka strategiskt.

Emalj fräts bort

Det uppges att mellan 10 – 40% av ungdomar har frätskador på sina tänder vilka visar sig som gropar och skåror i tandemaljen. Det är just tandemaljen som blir utsatt under konsumtion av läskedrycker. Emaljen klarar inte av den sura miljö som läsk skapar och på så vis vittrar den bort och tar då bort tändernas yttersta skydd. I extrema fall blir tänderna så pass skadade att det bara finns små tandstumpar kvar och detta ses bland annat på ungdomar i vissa delstater i USA där drycken Mountain Dew dricks i mängder.

Surhet i läsk

PH-värdet mäter surhet och där är värdet 7 neutralt medan alla värden under detta är sura och bland annat Skolverket har bra information om pH-värden och syror på sin hemsida. Tänder kan hantera lite syra men runt pH 5,5 börjar tandemaljen att förstöras.

Helt vanligt vatten är den allra bästa drycken att konsumera då den har ett pH-värde runt 7,2. Situationen är en helt annan för läsk där exempelvis vanlig läsk har ett pH-värde runt 2,6 medan energidrycker har ett pH-värde runt 3,2. Juice är också en dryck som bör intas med försiktighet då dess pH-värde är 3,5.

Strategier vid läskdrickande

Det hjälper tyvärr inte att borsta tänderna efter intag av läsk för att försöka skydda dem mot vittringen. Risken är istället stor att tänderna faktiskt skadas mer av borstens mekaniska rörelser när emaljen redan är mjuk av läsken. Det kan därför vara klokt att dra ner på läskdrickandet men ett sätt att kunna njuta av läsk och minimera risken för emaljskador är att dricka all läsk på en gång. Genom att undvika att smutta på läsken då och då så förkortar man tidsperioden som emaljen är exponerad för den sura drycken, vilket skonar tänderna.

shopress