Så kom Fanta till världen

15 sep

Så kom Fanta till världen

Den gula drycken Fanta finns att köpa överallt, både i Sverige och i övriga världen. Den är en del av Coca-Cola-imperiets arsenal av läskedrycker men få vet att den faktiskt uppfanns i Europa som ett svar på Coca-Cola-bristen.

En tysk uppfinning

Coca-Cola hade sedan länge fabriker i Tyskland men under andra världskriget rådde handelsförbud mellan USA och Nazityskland, vilket innebar att tyskarna inte kunde importera den sirap som behövdes för att tillverka Coca-Cola. Max Keith, som var chef för Coca-Cola GmbH, beslutade då att det var dags att framställa en ny dryck som kunde säljas till tyskarna. Genom att använda det som fanns tillhanda, såsom vassleprotein och äppelrester från juiceframställning, kunde de tyska fabrikerna få fram en mycket välsmakande dryck. Efter kriget, när handeln kunde upprättas igen, fortsatte Fanta-tillverkningen och även USA öppnade armarna för att mottaga drycken liksom försäljningsvinsterna som den förde med sig.

En fantasidryck

Namnet Fanta kommer sig av att de anställda på Coca-Cola fabriken i Tyskland ombads använda sin fantasi för att komma på ett passande namn. Genast utbrast en av de anställda ”Fanta!” från tyskans ord ‘fantasie’ vilket betyder just fantasi. Numera finns den välkända drycken att få i ett hundratal olika fantasifulla smaker.

shopress