Sockerdricka – då och nu

12 Nov

Sockerdricka – då och nu

De flesta känner till sockerdricka från Astrid Lindgrens böcker och filmer. Ingen kan väl exempelvis ha undgått att se Pippi Långstrumps sockerdricksträd som levererade sockerdricka när helst barnen var törstiga?

1900-talets sockerdricka är en söt version som påminner mycket om annan läskedryck som finns på marknaden idag men annat var det innan den konstgjorda kolsyran framställdes. Under 1800-talet tillverkades sockerdricka nämligen genom jäsning, precis som så många andra drycker. Tillverkningsprocessen gick till ungefär som vid tillverkning av öl, där humle och vatten jästes hos bryggerier, till dess att naturlig kolsyra bildades. Den ålderdomliga sockerdrickan var därför ingen stilldrink utan den innehöll faktiskt kolsyra.

Det vanliga var att smaksätta sockerdrickan med ingefära för att få fram en smakrik dryck. Detta gjorde den mer fyllig än dagens söta version och den var därmed flitigt använd till de groggar som herrar gärna drack. Idag innehåller sockerdricka vatten, kolsyra, aromämnen, citronsyra och självfallet socker.

shopress